Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Susu ibu, anugerah tidak ternilai. Bila ada baby, memang sangat excited nak breastfeed, namun tak kurang jugak ibu yang tidak dapat menyusukan anaknya, kebanyakannya kerana maklumat dan pemahaman yang salah terhadap konsep penyusuan.

BAGAIMANA UNTUK MENGHASILKAN SUSU YANG BANYAK

1. Fahami konsep supply and demand

Untuk bekalan susu yang berterusan, breast kita perlu sentiasa kosong. Contoh baby asik tidur ja, ibu tak bagi dia susu pulak, otak akan mentafsir breast sentiasa penuh jadi tidak memerlukan bekalan susu, tu yang lama2 susu akan jadi sikit.

Proses penghasilan susu adalah berdasar konsep feedback inhibitor, iaitu suppy and demand la

2. Ibu perlu relaks

Penting untuk merangsang penghasilan hormon prolactin untuk menghasilkan susu

3. Hisapan baby

Hisapan baby juga merangsang hormon oxytocin untuk membekalkan susu

Antara salah faham atau alasan yang popular untuk menolak breastfeeding :

1. Sebaik saja bersalin, susu akan keluar mencurah2, kalau sikit tu masalah genetik susu sikit

Tak semestinya begitu. Memang setiap anak Allah dah sediakan rezeki untuknya, namun mungkin lambat sikit. Ada kes susu keluar hanya selepas 3 hari bersalin. Jadi, anda boleh consult doktor yang pro-BF (macam saya) atau lactation counsellor sebelum memulakan susu formula kepada baby, atau mungkin boleh gunakan khidmat ibu susu. Disamping tu tetap bagi jugak baby direct breastfeeding.

2. Kalau bersalin czer tak boleh breastfeeding  disebabkan sakit dan badan masih lemah disebabkan ubat, maka penghasilan susu juga kurang

Tidak dinafikan ibu bersalin czer lebih sukar untuk bergerak bebas dan mungkin sukar untuk menyusu secara duduk, boleh prektikan menyusu sambil berbaring. Personally saya lebih suka menyusu sambil berbaring, lebih relaks.

Pasal susu kurang tu, tiada kaitan dengan pembedahan sebab physiology penghasilan susu sama aja dengan orang bersalin biasa

3. Bersalin kembar susah nak kasi breastfeed

Alahai, best sangat kalau ada anak kembar, senang tak payah pilih2 nak kasik breast sebelah mana, bagi ja dua2.

4. Kalau anak menangis maknanya susu tak cukup

Banyak sebab baby menangis, kalau bagi susu formula pon dia tanak, canne plak? Baby ni perut dia kecik ja, minum sikit2 pon da cukup.

Pada awal kelahiran, baby suka baring kat dada atau cling to breast sebab dia boleh dengar degupan jantung ibu

5. Accessories untuk breastfeed mahal

Breastpump mungkin diperlukan oleh ibu2 yang bekerja untuk simpan stok. Dari awal lagi, anda boleh kumpul duit untuk beli breastpump. Atau boleh guna tangan ja kalau susu banyak, cuma penat sikit la

6. Masalah puting tenggelam, tak boleh susukan

Ada banyak tips yang dikongsikan di internet untuk mengatasi masalah ini. Antaranya menggunkan ‘Nipplet’ iaitu pam khas untuk menarik puting, mengurut, breastpump juga boleh digunakan untuk merangsang puting keluar dan berbagai teknik lagi.

Atau boleh rujuk doktor atau lactation counsellor jugak

7. Baby tak pandai latching/ dan biasa ngan botol tanak latch

Kebanyakan baby memang pandai latching tanpa perlua belajar, namun ada jugak yang tak pandai, tp kita kenalah beri peluang kepada dia, teruskan cuba direct breastfeeding sampai dia berjaya. Sementara tu, boleh bagi susu badan yang telah dipam dengan cawan atau syringe.

8. Orang kurus / breast kecik takda susu

Fahami konsep pengeluaran susu. Bukan disebabkan saiz badan atau saiz breast

9. Breastfeed menyusahkan, memalukan

Alahai, kalau malu Allah pun takkan buat susu ibu tu untuk manfaat baby

10. Mengandung tak boleh breastfeed

Tiada masalah untuk breastfeed masa mengandung, melainkan pernah mengalami kelahiran pra-matang, pendarahan atau atas nasihat doktor. Walaupun atas nasihat doktor, cubalah dapatkan second opinon sebelum decide.

11.Kena ambil suplemen untuk tambah susu

Tidak dinafikan, memang ada suplemen untuk tambah susu. Itu adalah cara untuk membantu mendapatkan nutrien yang cukup dan tenaga untuk menyusu. Boleh je ambil makanan seperti kurma, barli, pegaga dan sebagainya

12. Dah makan macam2 untuk tambahkan susu tapi tak berjaya

Fahami konsep breastfeeding, kalau ada yang keluar, ada yang masuk. Kena bagi direct breastfeeding, power pumping dengan kerap.

SET PENYUSUAN SHAKLEE

Untuk breastfeeding kita memerluan ilmu. Jika sanggup bersusah payah untuk mendapatkan anak, apa salahnya mencari ilmu untuk memberi makanan terbaik untuknya.

Asalkan tidak mencipta alasan kerana orang yang gagal ialah yang mencari alasan tanpa ilmu.

Ada yang menolak suplemen untuk menghasilkan susu badan, tidak dinafikan ada orang susunya banyak walau tak makan suplemen.

Bukan kuantiti susu saja yang penting, tapi kualiti juga perlu seiring. Pengambilan suplemen memberi nutrien dan zat secukupnya untuk pembesaran bayi, disamping memberi tenaga kepada ibu untuk menghabiskan masa secukupnya dengan si manja.

 

3m

 

Jika berminat untuk mendapatkan set ini, sila hubungi saya

012-6211883

aliffmilo@gmail.com

FB : fydanoh

Usah risau kekurangan budget, ada penyelesaiannya, asal anda mahu membantu diri sendiri dan anak anda..

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: