Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Khasiat Garam

Tidak Allah ciptakan sesuatu dengan sia-sia. Sesimple2 garam pun, banyak faedahnya untuk manusia. Makanan paling simple, contohnya ubi kayu, even buah2 pon kita makan cicah garam, apetah lagi makanan2 sedap, mesti kena letak garam untuk menambah selera.. marvelous

Manusia dijadikan daripada 4 unsur – tanah, api, air, angin. Garam berasal dari unsur tanah, iaitu dari laut dan bukit. Antara kegunaannya termasuk : mengawet ikan, menghilangkan tahi kerang, mengurangkan kemasinan ikan kering, mengurangkan pahit peria.

Dari segi perubatan, dalam kitab perubatan Islam, dikatakan penyakit dari laut mesti disembuhkan dengan bahan dari laut juga, iaitu garam.

garam

Antaranya, penyakit gout : pesakit disarakan untuk menimbus anggota badan yang terlibat dalam pasir pantai selama beberapa jam, min 1-2 jam. Atau, kalau kawasan rmah anda tiada pantai, boleh la menggoreng garam sampai kekuningan, kemudian tuam di tempat bengkak itu. Cara yang sama digunakan untuk lenguh sendi, sakit kepala atau sengugut. Untuk lelah, tuam pada tapak kaki.

Elakan mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dengan secubit garam atau air suam dengan secubit garam sebelum memulakan perjalanan. Meminum air suam dengan secubit garam juga dapat mengembalikan tenaga bagi orang yang bekerja kuat atau bersukan.

Rasulullah juga akan memamah garam sebelum makan atau minum setiap kali mengembara. Ini dapat menstabilkan badan, meningatkan imun dan mengembalikan tenaga. Cara ini menjadi amalan orang yang mengembara atau menuntut ilmu.

Selain itu, garam juga digunakan sebagai pagar daripada gangguan makhluk halus atau jin. Bagi anak yang selalu mengigau,letakkan sepiring garam di sebelah atas kepala semasa tidur.

Bagi yang pergi berkelah di hutan, taburkan garam di kawasan tempat tidur. Sebaik-baiknya alas tempat tidur dengan kain tebal kerana dikatakan udara yang keluar dari bumi akan masuk ke dalam liang roma bersama jin.

Sumber : TranungkiteOnline

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: