Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Air Kelapa

Nikmatnya bila minum air kelapa kan? Nak2 menghadap lautan luas..

Air kelapa ialah air yang sangat sihat terutama untuk kanak2 kerana mengandungi kalori yang rendah dan kaya dengan elektrolyte. Seswai sangat la kalau anak2 tengah aktif untuk mengelakkan dehydrasi. Juga seswai untuk atlit2, dan orang yang mengalami diarrhea. Kalau p klinik pon nanti kena minum air garam jugak

Selain itu, kandungan antioksida yang tinggi mencegah beberapa penyakit dalam entry saya sebelum ini. Dalam kajian yang dihasilkan ke atas binatang, ia mampu menaikkan paras HDL. Manusia belum lagi diuji.

Air kelapa juga dipercayai boleh menjadi diuretics dan laxative semulajadi. Jadi bagi anda yang mempunyai masalah kencing kotor atau sembelit, boleh la cuba, pastu share2 la..

Kalau anak-anak yang ada masalah dalam perut, penghadaman ke, air kelapabagus jugak dan boleh menyelesaikan masalah kecacingan.

Ada juga yang berpendapat air kelapa boleh digunakan intravenously (memasukkan dalam salur darah) disaat kecemasan kerana ia match dengan darah kita (seriously?? Nak kena research ni)

Jadi, air kelapa yang kita kait dan belah sendiri mestila lebih baik daripada yang telah siap di pack. But, still yang siap dipack pon lebih baik daripada minuman2 lain. Cuma jangan lupa cek expired datenya…

N/B: Doktor pesan minum air kelapa untuk cepat bersalin.. iyo ko? Petua orang2 tua katanya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: