Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Bukan Nak Kaya Pun…

Hari tu masa dalam OT, boring tu sembang2 la dengan specialist, specialist ok…
Masa tu ada MO aku dari Pakistan dok ceta dulu dia keja kat Dubai, gaji memang best, sgt2 best tapi takde freedom. Salah sikit je saman, silap sikit masuk mahkamah. Jadi die lebih suka keja kat Malaysia, walaupun gaji takdela mahal sangat, tp dia boleh keja dengan happy.

Berkatalah specialist tu, die pon lagi suka keja ngan kerajaan berbanding dengan swasta walaupun gaji tak seberapa. Kebanyakan kawan2 dia di swasta telah stuck di situ kerana beberapa hutang yang terpaksa dibuat jika nak keja dengan swasta.

Gaji dia sekarang cukupla makan, pakai, bayar rumah, kereta… Tapi kalau nak hantar anak belajar kat universiti dia tak mampu, nak bawak family bercuti setiap tahun pun die tak mampu. Dia nasihatkan buatlah sesuatu atau kawin dengan orang kaya. Hoho

Dulu, aku memang pandang rendah dengan kawan2 yang study biasiswa pama (papa mama) self sponsored la tu. Orang ade duit, mana2 pon boleh hntr anak die blajar, kata aku. Lama2 aku mula mengubah persepsi sebabnya aku dulu biasiswa, hasilnya 10 tahun kena ikat. Kalaulah study duit sendiri, sukati lah nak keja kat mana2, bukan duit kau aku bayar yuran dulu.

Anak2 kita tak susah payah nak bayar duit PTPTN, buleh tumpang berjoli. Lagipon duit kerajaan tu buleh digunakan oleh orang yang betul2 memerlukan.

InsyaAllah aku sedang berbuat sesuatu sekarang, semoga bermanfaat untuk anak cucu ku..

20120906-195410.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: