Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Jerawat..!!!

Jerawat ataupun Acne vulgaris ialah masalah kulit yang sgt biasa, kira2 80% populasi berusia antara 12- 25 tahun. Biasanya jerawat akan sembuh sendiri, tetapi ada yang mengambil masa yang lama dan meninggalkan kesan parut yang hodoh. 

Kejadian jerawat sangat complex, dimana melibatkan interaksi antara enzymes, Immunology, kesan bahan kimia kepada flora kulit, hormon, pembentukan folikel sebum yang abnormal, perembesan sebum yang berlebihan dan juga masalah dalaman individu itu sendiri 

Salah satu penyebab jerawat ialah perembesan sebum berlebihan yang dihasilkan oleh kelenjar sebum. Terdapat kira2 5000 kelenjar di seluruh badan kecuali di tapak tangan, tapak kaki dan kekura kaki, paling banyak terdapat di muka, badan, dada dan lengan. Kelenjar ini besar ketika kecil, mengecil dengan peningkatan usia. Namun, ketika baligh kelenjar ini sekali lagi membesar keran tindakan hormon. Jerawat atau nama lainnya comodone muncul ketika ini kerana folikel2 rambut yang tersumbat akibat sebum yang berlebihan.

Hormon testosterone ditukar kepada dihydrotesterone di dalam kulit Yang bertindak untuk meningkatkan saiz dan aktiviti kelenjar sebum. Manakala estrogen mengurangkan perembesan sebum tetapi mekanisma tidak diketahui. 

Proprionobacterium acnes, ialah bakteria yang terdapat pada kulit manusia, akan bertindak dengan sebum yang telah dirembes untuk menghasilkan lipases, Proteases, hyaluronidase, dan chemotactic factor yang akhirnya akan menghasilkan asid lemak yang menjadi punca jerawat. Chemotactic faktor akan menarik sel darah putih yang akan melemahkan dinding folikel tadi yang apabila pecah akan menghasilkan nanah dan liang terbuka. Jika tidak dijaga akan terjadi jangkitan melalui liang itu. 

Pilhan rawatan

1. Membuang agen2 penyebab jerawat

Antaranya ada cosmetic, minyak atau krim. Androgen juga menyebabkan jewarat, jadi jika anda menggunakan pil perancang, pilihlah yang tiada androgen.  Selain itu steroid, iodide or bromide boleh menyebabkan jerawat. 

2. Vitamin A

Retinoic acid – satu2nya agent penghilang jerawat. Samada dalam bentuk krim, gel dan cecair.  Terdapat juga dalam bentuk oral.Vitamin A menolong menipiskan kulit yang buruk, mengurangkan hyperkeratosis dan menghilangkan jerawat. 

Suplemen 

1. Vitamin E

Memudahkan penyerapan vit A. Vit A dikatakan tidak berkessan jika tidak diambil bersama vitamin E.

2. Selenium

Bagus untuk mereka yang mempunyai gluthathione yang rendah

3. Zinc

Kajian menunjukkan orang yang kekurangan zinc mendapat masalah jerawat yang teruk

 

Hubungilah saya untuk mendapat vitamin Shaklee anda sekarang dan jangan tak tahu white head and blackhead juga adalah golongan jerawat..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: