Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Bibik Profesional

Kisah ini berlaku pada seorang jiran, saya namakan A. Alkisahnya si A ni, suami isteri bekerja la, tinggal dengan anak bongsu je yang masih bersekolah rendah. Sebelum ni, si anak tinggal dengan jiran sebelum A dan isteri balik kejra. Pastu, ibunya yang uzur terpaksa tinggal dengan A, jadi terpaksa lah A amek bibik untuk jaga ibu dan anaknya.

Suatu hari A pegi Kuala Kangsar untuk outstation tetiba dapat call daripada agensi bibik yang ada bibik kosong tuk die. Teruslah dia amek di KL. Lepas urusan da selesai dengan permit semua ada, A bawaklah balik rumah die. Malam tu sampai rumah around 9pm, so dah setel tempat tidur bibik di pon okla, masing2 da penat..

Esoknya si A, isteri dan anak kluarla pagi tu cam biase, tinggalla si ibu n the bibik.

Tiba2 mase tengah makan tengahari, A dapat panggilan daripada jirannya, memaklumkan bahawa bibik si A dah lari. Tekejutlah si A, terus balik rumah, tengok si ibu sedang tido. Rumah kemas. Pintu master bedroom terkunci dan kuncinya dipegang oleh isteri A, so dia ingat xda apa2 la kot. Balik lah A ke opisnya semula.

Bila isteri balik rumah, tengok bilik diorang kemas je, cuma ada drawer kat bawah katil terbukak sikit, isteri adalah curious sikit sbb hari2 die tgk bilik die, tp pagi macam kemas. Tergeraklah hati si isteri untuk bukak almari yang terkunci. OMG.. Tekejut mak tengok barang kemas dalam almari tu takde. Dan satu drawer dalam bilik anaknya yang bertahun2 tak dapat bukak sebab kunci hilang pon buleh terbukak. Hebat kan tu bibik?

Menurut ibu plak, lepas bibik bagi makan terus die rase mengantuk.. So dia xtau apa yang berlaku

Kes ni dah dilapor pada polis tapi sampai sekarang belum ada tangkapan dibuat. Menurut A, die sebenarnya hairan sbb bibik tu dtg rumah dia bawak satu beg galas sahaja. A ada gak try call no yang diberi agensi tu, rupanya segala pengenalan diri dan no telefon tu milik orang lain. Agensi tu pon x dapat dihubungi.

Jadi, beringatlah selalu dengan bibik ni.. Bukan nak buruk sangka pada orang, tapi untuk maslahah kita jugak, jangan lupa mintak no telefon yang dia guna, bukan main tgk kat kertas je..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: