Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Healing crisis

What to be expected when u first time consume supplemen…

Sudah menjadi sifat badan untuk mendapatkan kesihatan yang sempurna. Walaubagaimanapun, untuk mencapai tahap itu badan perlu menjalani beberapa proses pembuangan bahan2 tak berguna terlebih dahulu.

Proses pembuangan inilah yang dinamakan “healing crisis” yang mungkin biasa2 saja atau teruk. Walau apapun yang terjadi, hadapilah kerana ianya benar.

Kebiasaannya, simptoms healing proses sama dengan penyakit yang sepatutnya disembuhkan, tetapi perbezaan yang penting ialah proses ini merupakan penyucian badan anda daripada toksik2 yang telah lama membarah di dalam. Kadang2 lebih teruk daripada penyakit anda, tapi kesannya adalah sementara.

Kesan fizikal termasuk ruam pada kulit, gatal2, loya, muntah, sakit kepala, mengantuk, penat, sembelit, cirit-birit atau apa2 cara untuk mengeluarkan toksin itu. Biasanya akan berakhir dalam masa 3-7 hari.

Dalam tempoh ini, anda mungkin dehydrasi atau kekurangan air jadi amat penting untuk anda meminum air sebanyaknya dan rehat yang mencukupi dalam tempoh ini. Kadang2 seorang juga perlu melalui satu kitaran sebelum betul2 mendapat badan yang sihat. Individual dependant.

Yang paling penting jangan biarkan anda sembelit masa proses ini. Kalau perlu ambil laxative, ambil la. Ada orang cakap “Kesihatan bermula daripada usus besar” Terutama sekali kalau healing process anda adalah ke arah sembelit, jangan biarkan sembelit berterusan ya.. tapi ingat, jangan lah ambil laxative bersama2 vitamin anda, nanti terus keluar semuanya. Contoh kalau anda ambik vitamin waktu pagi, ambik la laxative waktu malam.

Anda mungkin akan mendapat diarrhea selepas itu kerana organism yang melekat di colon anda telah dibuang. Walau seteruk mana pon healing proses anda dinasihatkan supaya anda meneruskan suplemen, kalau nak makan separuh pon boleh asal jangan berenti kalau tak sia2 je anda makan selama ni.

 

Selain daripada itu, jauhilah minuman berkarbonat dan air yang mengandungi klorin kerana mereka memusnahkan enzyme. Minuman berkarbonat jugak mengandungi phosporus yang akan mengurangkan calcium dalam badan.

Daging juga memerlukan banyak calcium untuk dihadam, jadi mungkin dalam tempoh ini anda perlu mengurangkan pengambilan daging. Antara makanan lain yang menghalang atau memusnahkan enzyme ialah antibiotik, makanan yang diracuni pesticide, alkohol. Jikalau anda menjalani rawatan radiation atau chemo untuk kanser, mungkin enzyme anda telah tiada, tapi teruskanlah mengambil suplemen anda kerana ia mampu menyokong aktiviti enzyme ini

Apabila sistem penghadaman anda sudah seperti remaja punya, maka bolehlah anda mengambil diet yang anda suka.

Percayalah healing proses adalah pengalaman yang berbaloi…::))

 

Sumber :http://www.upwardquest.com/healing-crisis.html

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: