Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Onde-onde untuk suamiku

Last weekend, saya cakap ngan hubby nak wat onde-onde, almaklumlah orang merantau. Onde2 di sini kebanyakan sama besar ngan kuih bom.

Actually, saya bukan rajin sangat nk buat kuih, tambah2 sebab dapur kami sempit, xda meja, susah nk wat keja. Tapi petang sebelum buka posa, si hubby tanya plak pasal kuih tu. Masalahnya masa tu daun pandan takda, kelapa pon takda, terpaksala klua pigi cari jugak. Cari daun pandan tak jumpa, tp jumpa pewarna di Giant, belasah la. Kelapa lak, sebbaik ada di kedai runcit dekat rumah.

Dah sampai rumah kul 5 (kami bukak puasa jam 6.30) bertungkus-lumus la sy membuat doh. Aik, apesal keras semacam ni? Choiiii, rupanya gi guna tepung beras plak, abis suda pewarna hijau saya. Tak mau si hubby terkilan, terpaksa la gak gi kedai runcit beli tepung pulut. Diulangi TEPUNG PULUT tuk buat onde2 yer..

Akhirnya menjadilah jugak onde-onde saya, walaupun kaler pucat semacam je.. Hihi..
Maklumlah onde2 puasa, x larat daaahhh..

20120804-100406.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: