Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

Risiko dan Tawakal

Dia baru berusia 34 tahun, berkahwin tahun 2009, keguguran sekali dan ada anak satu orang. Di masukkan ke hospital kerana sesak nafas dan akhirnya kami terjumpa darah beku dalam salur darah di paru2nya. Menurut beliau Keadaannya menjadi semakin teruk tapi kami masih belum berjumpa puncanya. Act, kami suspek connective tissue disease yang mengambil masa berbulan2 untuk mendapat keputusannya.

Sehinggalah keadaannya menjadi semakin teruk, terpaksa bernafas menggunakan machine, dimasukkan ke ICU. Keadaan bertambah buruk apabila beliau kena stroke pulak disebabkan darah beku di paru2 telah naik ke otak, lalu beliau telah diberikan ubat untuk memecahkan darah beku itu dan ubat untuk menipiskan darah.

Kami kehairanan lagi apabila beliau mendapat symptom baru iaitu pendarahan daripada vagina yang pada mulanya kami ingatkan disebabkan oleh ubat penipis darah tadi. Tidak mahu mengambil risiko, kes dirujuk gynaecologist. Terbongkarlah semua, rupaya wanita ini menghidap cervical cancer yang menyebakan darahnya menjadi pekat yang mengakibatkan symptoms2 diatas.

Rasa macam cita House plak. Tapi inilah hakikat, walaupun masih muda, anything can happens in medical. Semoga dia tabah menghadapi hidupnya.

Kesimpulan, sudahkah anda mendapatkan vaksin HPV? Untuk ca cervix.. Saya belum lagi… Uwaaaaaaaa…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: