Seronok jaga kesihatan secara semulajadi… Jom

salamat hari kaamatan

kotobian tadau tagazo do kaamatan – tak tau apa maksud tp ucapan hari keamatan atau pesta menuai yang dirayakan uleh masyarakat kadazan-dusun dan Murut di Sabah selama 2 hari. hampeh aku x cuti, jadi lepak la di hospital dengan penuh keboringan terpaksa tapau semua keja rasmi for friday

Pesta ini disambut untuk memperingati berakhirnya musim menuai. Menurut kepercayan mereka, Kinoingan (tuhan) dan isteri (Suminundu) mempunyai anak perempuan bernama Hominodun. Untuk menyelamatkan semua orang daripada mati kelaparan, make mereka terpaksa mengorbankan anak kesayangan mereka. Daripada mayat Hominodun itu tumbuh pelbagai jenis benih, antaranya padi. Jadi, wujudlah kepercayaan padi mempunyai semangat yang dipanggil “Bambazon”.

Antara aktiviti menarik semperna pesta ini ialah tarian sumazau, pertandingan nyanyian, bina badan dan unduk ngadau @ ratu cantik. FYI org kadazan-dusun mmg cantik. dah ramai orang tanya, sy ni org dusun ke? 

Semasa perayaan ini mereka akan menikmati tapai @ kimonol yang merupakan minuman tradisi mereka, yang difermentasi di dalam tempayan besar, pastu ramai2 minum.

Best ke tak best perayaan ini nda dapatla sya komen. Last year, mungkin kerana terlalu sibuk kerja ( sibukla sgt) sya nda aware pasal ini event. This year plak husband sya nda kasi pigi..huwaaaaaa… tp anyway, biasanya acara yang best2 dibuat waktu siang jak, malam2 mase tuk mabukla… jadi mmg nda dpt pigi pon sebab kerja..

 


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Tag Cloud

%d bloggers like this: